Oranje competitie

Kinderen die tennissen in oranje kunnen deelnemen aan de Tenniskids competitie: de Oranje competitie. Ruim 13.000 kinderen nemen elk voorjaar en/of najaar deel aan de Rode en Oranje competitie.

Hoe werkt het?

 • Een ploeg bestaat uit minimaal 2 en maximaal 6 spelers. Jongens en meisjes spelen door elkaar.
 • Kinderen zijn van geboortejaar 2012 t/m 2010 en hebben het niveau Oranje. Als het kind nog niet de vaardigheid heeft voor groen, mogen kinderen max. 1 jaar te oud zijn (t/m 2009). Of als het kind erg getalenteerd is en niveau rood is ontgroeid, mag het max. 1 jaar te jong zijn (vanaf 2013).
 • Er kan worden ingeschreven voor Oranje 1 (O1, de betere, meer ervaren) of Oranje 2 (O2, minder gevorderd/beginners). Alle kinderen binnen de ploeg dienen dezelfde jeugdspeelsterkte te hebben.
 • Oranje speelt op een ¾ baan, de achterlijn ligt halverwege de servicelijn en baseline.
 • Er worden enkels en dubbels gespeeld, waarbij de dubbelpartner zoveel mogelijk van de eigen vereniging is. De dubbels spelen in het dubbelveld, dus incl. de tramrails.
 • Er wordt met oranje ballen gespeeld. De locatie waar gespeeld wordt rouleert (indien mogelijk) per speeldag tussen de verenigingen die bij elkaar in de afdeling zijn ingedeeld.
 • Het aanvangstijdstip is variabel tussen 8.30-12.00 uur, tenzij dit door baancapaciteiten niet mogelijk is. In dit geval mogen wedstrijden uiterlijk om 15:00 uur aanvangen.  Totale speelduur van de dag is maximaal 2 á 2½ uur. Indien de hostvereniging meerdere afdelingen ontvangt, kan een later aanvangstijdstip gekozen worden (bijv. 11.00 uur). Spelers worden verzocht 15 minuten van tevoren aanwezig te zijn.
 • De kinderen spelen om 4 gewonnen games en wordt het Beslissend Punt Systeem (BPS) toegepast bij een 40-40 stand. De ontvanger bepaalt dan vanaf welke kant (rechts of links) de serveerder de bal in het spel moet brengen. Bij een 3-3 stand in games wordt een beslissende game gespeeld (geen tiebreak).
 • Serveren mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit), met een 2e servicebeurt als de 1e poging fout gaat.
 • Er worden alleen partijresultaten bijgehouden zoals winnaar of verliezer, bijv. Pietje wint, Jantje verliest. Iedere speeldag wordt een ploeg binnen de afdeling dagwinnaar. De partijresultaten zijn terug te vinden op MijnKNLTB.nl.
 • Kinderen worden ingedeeld in twee verschillende poules gedurende de twee periodes (maart/april en mei/juni), bestaande uit verschillende teams en verenigingen van ca. 18-26 kinderen

Vragen over invallen, indelen of de organisatie van de Oranje competitie?

Ben je ouder en/of teambegeleider en heb je vragen over bijvoorbeeld invallen in een team of de organisatie van de Oranje competitie? Check de veelgestelde vragen of stuur een mail naar tenniskids@knltb.nl.